Home           

 

Nieuwsbrief 25 november 2006, DAG 236

 

En nu dan het verslag van een prachtige, overweldigende, onvergetelijke dag:

 

LIEKE’S WENSDAG (“Dit is de mooiste dag van mijn hele leven”)

 

Al een tijdje werden wij allemaal geplaagd door ‘de kriebels’. Het is bijna 22 november  en de wensdag houdt de gemoederen aardig bezig. Wat gaat er gebeuren? Wij weten alleen dat we op die dag om half tien klaar moeten zitten. De dagen ervoor zijn er twee mannen in huis die op Lieke’s kamer bezig zijn. Behang afhalen, schilderen, behangen, vloertje leggen. Lieke weet dat ze op haar kamertje bezig zijn en weet als enige van ons gezin zich in te houden om niet even om een hoekje te gluren. Sterker nog, ze taalt er niet eens naar!

Op de wensdag zitten we om 9.00 uur klaar. Lieke heeft een bad genomen, en haar nagels zijn gelakt met glitterlak. En ze heeft natuurlijk dé prinsessenjurk aan. Samen met Marit danst ze op K3 muziek terwijl wij argwanend elk vervoermiddel nakijken dat ons huis passeert. Geen koets, geen limousine, wel gewone auto’s, busjes, fietsen, een enkele vrachtauto. Mmmm, zenuwslopend dit wachten.

Maar daar gaat de bel en Joke staat op de stoep samen met Marion die de hele dag de foto’s zal maken. Terwijl ze binnenstappen, melden ze dat we naar Hermie gaan om koffie te drinken, taart te eten en Lieke wordt daar mooi opgemaakt. Lopend gaan we naar Hermie die de koffie klaar heeft en een mooie versierde stoel in de badkamer heeft klaarstaan om prinses Lieke in te ontvangen voor de make-up. De wensdag is begonnen! We zien Lieke veranderen in een mooie prinses. Van binnen is ze altijd al prinses, nu ziet ze er van buiten ook als een schitterende prinses uit.

Marion leest Lieke voor uit het boek: “Handboek PRINSES, hoe word ik een echte”. Lieke eet van de taart en constateert zelfverzekerd dat ze aan de meeste eisen al voldoet…

Marit en Femke houden de toestand buiten scherp in de gaten, en plotseling komt daar een motoragent met daarachter een heeeeeele lange limousine aangereden. Marit begint te gillen: “Een limousine!!!” Dit is iets waar Marit vurig op hoopte. Terwijl wij door het raam naar buiten kijken zien we uit de limousine Lakei Hans en Hofdame Marian uitstappen. Ze komen ons halen!!! Opa en Oma, Wim en Marlies staan ook op straat te kijken, net als de joggers Ans en Marian. Lieke stapt in de limousine met haar gevolg en de motoragent rijdt weg. De zwaailamp aan en de chauffeur van de limousine volgt de agent over de Vaart. Wij zitten met open mond in de limo te kijken naar alle luxe. De lampjes in het dak die continu van kleur veranderen, de gevulde snoeptrommel, de blinkende glazen, de karaffen, het tv-schermpje teveel om op te noemen.

Marit hoopt dat we langs school rijden maar wanneer de limousine na een omweg inderdaad het schoolplein wil oprijden verschiet Marit van kleur en roept: “Ik schaam me dooooood!”. De motoragent zet ook nog even de sirene aan om het nog indrukwekkender te maken.

Lieke begint enthousiast te zwaaien en vergeet dat de ramen geblindeerd zijn. Op het plein staan alle kinderen, meesters en juffen van de Theo Thijssenschool te zwaaien met witte en roze linten. Lieke wordt onder begeleiding van de hofdame en de lakei uit de limousine geholpen en ze schrijdt langs de menigte. De kinderen roepen Lieke’s naam in koor en op dat moment beseft de koninginmoeder dat het nu zaak is de tranen te bedwingen. Als de kraan nu open gaat zullen de tranen de hele dag blijven lopen. Lieke kijkt met een serieuze prinsessenblik om zich heen. Aan haar koppie kan je zien dat ze het geweldig vind. De troon staat klaar en als Lieke plaatsneemt bedankt Lakei Hans de kinderen voor de geweldige ontvangst. Groep 3 heeft allemaal wensen voor Lieke vastgemaakt aan roze ballonnen. Het zijn mooie wensen: Davine wenst voor Lieke een mooi kasteel, Kim wenst voor Lieke mooie glanzende muiltjes, Nik wenst een lang leven, anderen kinderen wensen koetsen, paarden, ridders en prinsen. Prachtige wensen die uiteindelijk door prinses Lieke los worden gelaten in de lucht in de hoop dat ze allemaal uit gaan komen. Daarna mogen alle kinderen een roze snoepje van de grote schaal afpakken en terwijl ze langs Lieke lopen zien we bij de kleintjes bewondering, de grote kinderen maken zelfs een heuse buiging voor de prinses.

Dan wordt het tijd om verder te gaan en stapt de prinses weer haar limo in om naar onbekende verten af te reizen enthousiast uitgezwaaid door alle mensen op het schoolplein.

Het is een waar genoegen om rondgereden te worden, nagestaard door Assenaren. Prinses Lieke wenst echter haar aandacht te houden bij de prinsessen-DVD die op het scherm afdraaid. Samen met Marit zit ze op haar knieën met haar neus pal op het scherm. Femke heeft meer aandacht voor het interieur en de reacties van medeweggebruikers.

Na een kleine misrekening van het navigatiesysteem van de chauffeur (een boerenerf) komen we na een tijdje aan op het landgoed Nienoord. Het hek zwaait open en langzaam verschijnt het kasteel als we de oprijlaan afrijden. Prachtig! Prinses Lieke en haar gevolg worden hartelijk ontvangen door Prinses Linda, Prins Gertjan en Prinses Hedy. Zij gaan ons voor naar de ridderzaal alwaar de prinsessen etiquetteles krijgen. Prinses Hedy heeft al 11 keer het etiquettediploma niet gehaald. Ze is eigenlijk een beetje een hopeloos geval. Terwijl Prinses Lieke de buiging leert, leert dansen als een prinses, leert lopen als een prinses, ziet ze meewarig toe hoe onhandig prinses Hedy doet. Zelfs een zakdoek laten vallen zodat de prins het voor je kan oprapen lukt niet goed bij Prinses Hedy omdat ze door een plots opkomende niesbui er eerst haar neus in snuit. Natuurlijk wil geen enkele prins een bevuilde zakdoek oprapen….En dan hebben we het maar niet over het passen van mooie muiltjes. De voeten van Prinses Hedy hebben een afgrijselijke geur, tenenkaas! Gelukkig mag Prinses Lieke haar voet toesteken en de prins snuift een heerlijke rozengeur op. Het kan niet anders dan dat Prinses Hedy voor de twaalfde maal moet toezien dat de andere prinsessen wel het diploma in ontvangst mogen nemen en zij niet. Prinses Lieke bezit een groot hart boordevol medelijden voor Prinses Hedy en op een gegeven moment fluistert ze vergoelijkend: “Jij leert het vast de volgende keer ook wel hoor”. En daarmee brengt ze direct een van de etiquetteregels in de praktijk: Wees altijd aardig tegen mensen die minder zijn dan jij, anders denken ze dat je arrogant bent.”

Na deze les is het tijd om plaats te nemen aan de grote gedekte tafel. Prinses Lieke zit aan het hoofd en als de gerechten worden geserveerd wacht iedereen totdat prinses Lieke heeft gezegd dat we mogen beginnen. Prinses Hedy zit naast haar en kan zo tijdens de maaltijd nog wat tips aanhoren van Prinses Lieke. Even lijkt Prinses Lieke de etiquette te vergeten als ze met haar lepel in de runderconsommé roert: “Hee, water met vlees!” Maar na het startsein moeten we allen toegeven dat dit zo is, maar wel héél lekker water met vlees! De maaltijd verloopt gezellig en tussen de gerechten in danst Prinses Lieke op K3 muziek samen met prinses Hedy en Marit.

Na het heerlijke diner gaan Prinses Linda en Prins Gertjan voor naar de tuinzaal waar een voorstelling wordt gegeven door goochelaresse Sylvia Schuyer die wekelijks te zien is in de wereld van K3. Opa en Oma, Wim en Marlies zijn er nu ook!  Femke en Marit, Prinses Lieke en Koning Theo worden gevraagd bij de verschillende trucs te assisteren. Met z´n allen verbazen wij ons over de magische wereld waarbij het opvalt hoe ouder de mens des te meer verbazing er is. Na deze leuke voorstelling is er koffie en taart. Prinses Lieke en de andere prinsessen en prins gaan even voor een foto de tuin in. Daarna wandelen we met het hele gezelschap een rondje door de tuin. Het schelpenhuisje hebben we bekeken en hofdame Marian vertelt het verhaal van het meisje dat daar zolang opgesloten heeft gezeten omdat ze het huisje vol moest plakken met schelpen. Als we weer terugwandelen staat er een koets met twee paarden klaar waarmee we rondrijden over het landgoed. In de koets zakt Prinses Lieke een beetje in van alle indrukken. Het wordt tijd om huiswaarts te keren…..Opa en Oma gaan ook mee in de limo!

In de limousine kijkt Prinses Lieke weer naar de DVD, snoept wat en roept als we even in een kleine file staan: “hoi, kunnen we nog lekker lang genieten”.

En dan draait de limousine de Witterstraat in waar we een kleine verkeerschaos veroorzaken. Beetje bij beetje stappen we uit en zien dat het huis vol is met mensen:

Pake en Beppe, de klussers van 24Options en Vrieling Timmerwerken, Paula en man (styling en make up) Wim en Marlies, Hermie, Joke (de wensvervuller), Marion, Marian en Hans (allen van Doe Een Wens), Opa en Oma en wij zelf natuurlijk. Prinses Lieke mag voorgaan naar haar kamer. Op de trap liggen rozenblaadjes…Langs de deurpost hangen bloemenlampjes… Prinses Lieke zwaait de deur open en……

Fantastisch, geweldig, super, lief, zacht, roze, haar nieuwe kamer! Een kamer waarin je kunt dromen over prinsen, waar je prinses kan zijn, waar je even helemaal jezelf kan zijn!

Lieke vind het zo prachtig dat ze sinds die woensdag weer op haar kamertje slaapt.

Na taart en koffie nemen we afscheid van al die lieve mensen die de droom van Lieke waar hebben gemaakt: Prinses zijn. Lieke baddert tussen de rozenblaadjes en schuift tussen de lakens en slaapt tot de volgende morgen. En als ze haar ogen open doet ziet ze dat het echt geen droom was! Ze is een prinses!!!

Lieve mensen van Stichting Doe een Wens: DANK JULLIE WEL! We hopen dat jullie nog vele kinderen met een levensbedreigende ziekte een onvergetelijke tijd mogen bezorgen.

 

 

Home