Leukemie

Femke Bakker

Witterstraat 15

9401 SC Assen

Theo Thijssen school

Groep 7

 

Inleiding/ voorwoord

 Mijn werkstuk gaat over leukemie omdat ik een zusje heb met leukemie en ik had er moeite mee, omdat ik haar zo weinig zag en het hield de familie van elkaar weg, omdat er maar twee mensen tegelijk op bezoek mochten komen. Voor de rest vertel ik in mijn werkstuk wat leukemie met je leven doet wat er allemaal veranderd en wat er allemaal om je heen gebeurd.

 

Wat is kanker?

 Kanker is een hele vervelende ziekte want als het te laat wordt ontdekt kan je er dood aan gaan. In Nederland hebben per jaar gemiddeld 65.000 mensen kanker waarvan 50% eraan dood gaat. Op de grafiek zie je dat de meeste mensen van 60 t/m 74 jaar kanker hebben.

 

 

 

 

De meest voor komende kanker bij kinderen is leukemie .

Gelukkig zijn er niet zoveel kinderen die leukemie krijgen gemiddeld 200 per jaar.

 

Niet aansteken

 

Sommige mensen zijn bang voor kanker en vooral voor leukemie omdat dat de meest voorkomende kanker is. Ze zijn dan meestal bang dat ze worden aangestoken maar daar hoef je niet bang voor te zijn want het is niet besmettelijk en als je kanker krijgt dan is dat toeval. Je mag al blij zijn als je de kanker overleeft. Het is niet erfelijk als je ouders het hebben gehad of je tante je oom je oma je opa noem maar op dan betekend dat niet jij dat ook krijgt. Dus als je je daar soms zorgen over maakt dan zou ik zeggen wat zeur je nou nog je krijgt het toch niet tenzij het toeval is.

 

Wat is leukemie

Het is heel moeilijk om er achter te komen of je leukemie hebt. Soms ben je al een tijdje niet zo lekker, vaak ziek of heb je ineens blauwe plekken. Maar dat hoeft niet.

Als je huisarts niet kan zien of je leukemie hebt moet je naar het ziekenhuis en als je daar bent krijg je eerst een beenmergpunctie. Aan het beenmerg kan je namelijk zien of je leukemie hebt. Als ze zeker weten dat je leukemie hebt ga je naar een kinderafdeling waar je medicijnen krijgt. Vaak krijg je een sonde in je neus, dat is een soort slangentje waar voeding en medicijnen door gaan. Bij kinderen komen zo ongeveer dertig soorten kanker voor en de meest voorkomende is leukemie en bij grote mensen zijn er meer dan honderd soorten kanker.

 

Dit zijn de meest voorkomende klachten bij leukemie:

-         Heel vaak moe

-         Soms koorts en ontstekingen

-         Blauwe plekken

-         Soms doen je botten zeer

 

Chemokaspers

 

Je kan leukemie op verschillende manieren behandelen.

Je kunt je laten bestralen.(in sommige gevallen, niet altijd)

Soms moet je ook een beenmergtransplantatie ondergaan.

Je krijgt chemotherapie.

Er zijn wel honderd chemomedicijnen, voor elke kankersoort hebben ze een chemotherapie.

Omdat het voor kinderen moeilijk uit te leggen is wat er allemaal gebeurd hebben ze in het ziekenhuis het boekje van chemokasper bedacht. Daarin wordt uitgelegd wat er allemaal gaat gebeuren.

Chemokasper heeft ook vriendjes zoals chemoklaas en chemokoen.

De vrienden van chemokasper helpen hem om de kanker van de  kinderen te verslaan. De chemokaspers moeten goed hun best doen tijdens de chemokuren.

 

Cellen

 

Iedereen is ooit begonnen als twee kleine cellen een van de moeder en een van de vader die zich samen een maken. Uit die cel wordt een baby gemaakt. Maar eerst verdubbelen die cellen zich en dan krijg je twee cellen en zo verdubbeld het maar door. Cellen leren net zoals wij, ze leren dingen die ze als taak krijgen in het bloed als ze dat helemaal goed weten komen ze pas in het bloed. Er zijn helaas ook cellen die nog niet klaar zijn voor het werk dat ze moeten doen, en dan komen ze toch in het bloed. Die cellen noemen de dokters onrijpe cellen, in het bloed kunnen die cellen zich vermeerderen en gaan dingen kapot maken. Als het zover is dan kun je die cellen geen onrijpe cellen meer noemen dan zijn het kankercellen geworden.

En deze cellen moeten weg en dat doen ze met de chemokuren.

 

 

Kankercellen·       

Rode bloedcellen

  

soorten ziekenhuizen

 

Een ziekenhuis is een soort opvang voor mensen die ziek zijn.

Lieke mijn zusje heeft er ook gelegen, omdat ze leukemie had.

Er zijn verschillende soorten ziekenhuizen.

Zo hebben we in assen een gewoon normaal ziekenhuis.

En in Groningen hebben ze het A.Z.G. een afkorting van Academisch

Ziekenhuis Groningen. Daar zijn hele knappe dokters en mensen die nog leren om dokter te worden. Ze doen er ook veel onderzoek bijvoorbeeld naar kanker.

 

Om je heen

 Je kunt in het ziekenhuis terecht als je erg ziek bent of als je iets gebroken hebt. In het ziekenhuis heb je ook dokters en verpleegkundige rondlopen. Er  zijn twee soorten verpleegkundigen

Een zuster en een broeder een broeder is een soort mannelijke zuster.

 Broeders

 Toen Lieke in het ziekenhuis lag was er ook een broeder, die Jan heet hij was zo lang dat we hem lange jan noemde, ook een broeder heeft een voordeel zo kon jan hele leuke  spelletjes bedenken en broeders kunnen ook heel goed laten zien dat ze met je meeleven

 Wat is een sonde?

 Een sonde is een slangentje van plastic dat door je neus gaat naar je maag, als je dan moet overgeven gaat ook je sonde eruit en dat is heel erg vervelend want het doet pijn als hij er weer in moet, nou ja pijn is niet het goede woord maar je krijgt er keel pijn van, en het is een vervelend gevoel.

 Sondevoeding

 Er is ook een soort voeding wat we sondevoeding noemen het is gemaakt van allerlei dingen met mineralen en vitamines. Sommige kinderen eten heel slecht als ze een chemokuur krijgen. Daarom krijgen ze sondevoeding zodat ze sterk blijven.

 Wat is een V.A.P.

 

Een V.A.P. is een soort verborgen kastje boven je hart, waar dan een naaldje in gaat en daar zit een slangentje aan wat naar de infuuspaal loopt waar de chemokuur in zit. Via de V.A.P. gaan de chemo-kaspers gelijk het bloed in.

  Zo ziet de V.A.P. eruit                                                                      

   

Hoe ziet een kinderafdeling er uit

 Een kinderafdeling is een afdeling speciaal voor kinderen.

In het A.Z.G. hebben ze ook een speelkamer.

De kamers daar zijn kaal hier en daar een bed en soms een t.v. en niet te vergeten een aanrecht en voor de ouders is er ook een ouderkamer met thee en koffie.

 Wat doet leukemie met je

 Leukemie maakt je leven heel anders je wordt kaal en je moet veel overgeven en je eetlust gaat weg, daarom is er ook sondevoeding .

Je gaat vaak naar de poli, of je ligt in het ziekenhuis. Een poli is een plek waar de controle wordt gedaan en waar de beenmergpunctie is.

 Wat is de V.O.K.K.

 V.O.K.K. is een afkorting van vereniging Ouders,Kinderen en Kanker.

De V.O.K.K. helpen mensen die een ziek zusje of broertje hebben ze leven gewoon met je mee laatst hadden ze iets georganiseerd voor de kinderen die ziek zijn en ze gingen naar het kabouterbos en de oudere kinderen gingen de herfst verven.

 

eigen hoofdstuk (interview vader en moeder)

 

1: wat is leukemie precies?

Moeder: Ik denk dat je al heel veel weet over leukemie. Leukemie is bloedkanker.

Vader: Leukemie heeft te maken met foute (kanker) cellen in je bloed. Als je bloed te weinig gezonde cellen heeft wordt je erg ziek.

 

2: zijn er ook meerdere soorten leukemie of maar één?

Moeder: Er zijn verschillende vormen van Leukemie. Lieke heeft AML (Acute Myeloide Leukemie, met een moeilijk woord.)

Vader: Er zijn best veel soorten. In het ziekenhuis waren veel meer kinderen met Leukemie, maar de meeste met ALL, een andere soort.

 

3: is uw dochter tussen de chemo-kuren veel thuis?

Moeder: Gelukkig is Lieke ook thuis geweest tussen de kuren in. Dan kon ze weer veel bij haar zusjes zijn.

Vader: Vaak was Lieke maar even thuis tussen de kuren. In de zomervakantie is ze het langst thuis geweest, twee weken. Toen hebben we best veel leuke dingen gedaan.

 

4: wat doet u dan zoal?

Moeder: We hebben geprobeerd zo veel mogelijk leuke dingen te doen, maar ook weer de gewone dingen waren erg belangrijk zoals naar school gaan.

Vader: vooral leuke dingen doen zoals circus of naar Ameland. Zo af en toe ook een dagje werken.

 

5: blijft het normale leven gewoon door gaan of is het toch anders?

Moeder: Het normale leven gaat altijd door, maar alles is natuurlijk wel heel anders. Er is veel aandacht voor Lieke, maar ook de zusjes van Lieke hebben aandacht nodig. Soms was dat wel moeilijk omdat we veel in het ziekenhuis waren.

Vader: om de beurt een dag bij Lieke in het ziekenhuis was wel heel anders. Vooral omdat we bijna nooit meer met zijn allen waren.

 

6: is het lastig als ouders om een ziek kind te hebben?

Moeder: Het is niet leuk natuurlijk, maar kinderen zijn niet lastig, ook niet als ze ziek zijn.

Vader: ik vond het wel heel moeilijk vooral als Lieke heel erg ziek was, je bent dan toch bang dat het misschien niet weer goed komt.

 

 

Nawoord

                                                     

Het is me allemaal best meegevallen met mijn werkstuk want in het echt viel het helemaal niet mee het was toen een heel erg moeilijke tijd. Ik had thuis nog wat informatie kunnen vinden en dat had ik er toen nog even tussen gestopt.

  

Bronvermelding

 

Boeken:                                            auteurs:

Chemokasper                                  Hella Motzfeld

 

De chirurg                                       Kaj Elhorst

 

Kanker                                           Ton Ransijn

 

De verpleegkundige                         Juliënne van den Heuvel

 

Site’s:

www.vokk.nl

www.klokhuis.nl

www.scholieren.com