Home           

 

Nieuwsbrief 28 juli 2005

 

Nu in het Noorden de zomervakantie eindelijk is begonnen, nog even snel een stukje voor we op vakantie gaan.

Vandaag heeft Lieke weer een beenmergpunctie gehad. Bij het onder narcose gaan was Lieke toch wel even heel gespannen. Ze onderging alles uiterlijk rustig maar haar ogen spraken boekdelen. Bij het wakker worden na de punctie was Lieke erg onrustig, wilde direct overeind komen en zei half dronken: “Ik wil naar huis!” Met zachte dwang ging ze uiteindelijk wel weer liggen en toen Femke even later kwam kijken zei ze: “Ëén Femke, twéé Femke..”

Femke vond het er allemaal erg zielig uitzien en verdween tenslotte naar de wachtkamer toen Lieke ook nog even moest spugen. Wel leuk om te zien vond Femke de VAP die de zuster liet zien. Toch nog een heel apparaat. Hoewel het een geweldige uitvinding is zal over een tijdje de VAP verwijderd kunnen worden, gelukkig. Deze punctie is namelijk de één na laatste punctie, over drie maanden zal het tijdperk puncties achter ons liggen en zal de controle bestaan uit bloedprikken en lichamelijk onderzoek. Als alles goed blijft gaan zal de VAP geen rol meer hoeven spelen. Het bloedbeeld was goed en Lieke was keurig op gewicht. Nog een paar bekenden gezien waaronder Milou mèt krullen! In Assen moesten wij nog even naar de huisarts ivm plekjes op haar huid. Femke en Lieke hadden beiden last van krentenbaard maar Lieke haar plekjes bleven zich uitbreiden. Nu heeft ze een antibioticumkuur zodat ze er vanaf komt. Heel vervelend allemaal maar gelukkig niks ernstigs.

Overigens stond de laatste maand bol van de activiteit. Diverse slotpresentaties. Marit streetdanste de sterren van de hemel tijdens de dansmusical “Klavertje vier” van dansschool Ingeborg. Femke blies een aardig nootje mee op haar dwarsfluit tijdens het afsluitende concert. Beide keren ging Lieke mee, maar veel zitvlees heeft ze dan niet. De pepermuntjes hielden haar een beetje in toom maar zowel Marit als Femke hoorden vanaf het podium hun zusje jengelen. Dat vinden ze niet echt leuk, maar gelukkig had moeders een flinke hoeveelheid pepermuntjes! En beide keren verliet Lieke met één van ons vroegtijdig het pand.

Het zoveelste vriendenboekje kwam in de laatste week voor de vakantie mee met Lieke. De moderne versie van het poesiealbum, of zo je wilt de voorloper van het poesiealbum. Hier vul je je antwoord in op vragen als “Wat is je lievelingskleur?”. Een vraag die ook altijd moet worden beantwoord is: “Wat is je lievelingsvak op school?” Doorgaans geeft Lieke als antwoord: “kiezen”. (Vrije keuze, hoe kan het ook anders?) Maar dit keer zei ze: “NIKS!”. Voor de zekerheid herhaalde ik de vraag nog maar eens, maar ze bleef bij haar antwoord. Duidelijker kan het niet, Lieke is toe aan vakantie.

Nog een opmerkelijk voorval. Lieke was bij haar vriendinnetje Kim aan het spelen. De moeder van Kim had koekjes die Lieke blijkbaar niet zo lekker vond. Toen het koekje haar werd aangeboden vertelde Lieke: “Ik heb kanker gehad en ik mag die koekjes niet van de dokter”. De moeder van Kim heeft haar een ander koekje aangeboden, met een stalen gezicht. Natuurlijk vertelde ze mij later wat Lieke gezegd had. Toen ik tegen Lieke zei, in het bijzijn van Connie, (stom, stom) “Vond je het koekje niet lekker?” keek ze me met felle ogen aan en zei: “Dat mag ik niet, dat heeft de dokter gezegd hoor!” Een fraai staaltje van gebruik maken van de situatie…

Op school merkte juf Naomi op dat er nu heel soms wel eens iets los komt van de ziekenhuisperiode. Het lijkt alsof ze nu pas werkelijk de gebeurtenissen een plaats geeft. Ik praat zo af en toe over die periode met haar. Wat ze vooral wil is dat ik vertel wat er allemaal is gebeurd. Zij vraagt, ik vertel. Soms vraag ik en vertelt zij.

Op school is Lieke een heel klein beetje vooruit gegaan, maar de zorg blijft onverminderd. Hoe zal ze het in groep 2 gaan doen? Zal ze een grote sprong voorwaarts maken? Ze zal in ieder geval ook vanuit school in de gaten gehouden worden (zorgbespreking) en extra hulp krijgen daar waar nodig.

Maar eerst op vakantie!!!

We vertrekken morgen voor een week naar Villa Pardoes, een vakantieverblijf voor gezinnen met een ziek kind, nabij de Efteling. Daarna zullen wij onze tent weer gaan opslaan op Ameland. Wij hopen op een zonnige vakantie en wensen jullie dat ook toe! De uitslag van de beenmergpunctie zullen we in het gastenboek bekend maken. Die verwachten we maandag te horen.

 

 

Home